Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Класическо ризото с манатарки

Класическо ризото с манатарки

Класическо ризото с манатарки
Снимка: Мария Божилова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Има дни, които са за класика, в случая - за ризото с манатарки и чаша хубаво бяло вино към него"

Необходими продукти

  • ориз аборио - 500 г
  • лук - 1 бр.
  • зеленчуков бульон - 2 л.
  • сушени манатарки - 30 г
  • пармезан - 60 г
  • масло - 5 с.л.
  • морска сол
  • микс пипер - 3 щипки /бял, зелен и червен/
  • вино - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените гъби се измиват и заливат със студена вода 100 мл и виното.

Оставя се да се накиснат 1 час, след което течността се изсипва.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Слага се в тиган, като много добре ризотото се приготвя в уок тиган.

Прибавя се маслото и лукът се запържва 10 мин. на слаб огън при продължително бъркане, като не трябва да се допуска лукът да започне да променя цвета и да порозовява.

След като лукът леко се запържи, се прибавя оризът.

Оризът Арборио не се мие, прибавя се директно сух.

Оризът се запържва до получаване на прозрачен цвят при продължително бъркане.

След като оризът се запържи, се прибавят три черпака от бульона, като бъркането продължава на слаб огън.

След като оризът поеме течността, се прибавят още три черпака от бульона, като отново при поемане на течността се прибавя постепенно бульон.

След като се прибави 1 л. от бульона, се прибавя към ориза гъбите, солта и пипера.

Разбърква се много добре и продължава варенето на ризотото.

След кат ризотото е почти готово, се прибавя настърганият на ситно пармезан.

Ризотото се разбърква и се сваля от котлона, като бульонът не трябва да е изцяло поет от ориза.

Тиганът се оставя върху дървена дъска за 10 мин, не се разбърква, докато оризът поеме напълно бульона.

Поднесете класическо ризото с манатарки.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: