edin.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманици»Вита масленица на слоеве

Вита масленица на слоеве

Мария СимоваМария Симова
Новак
128
5
3k
47
Вита масленица на слоеве
Снимка: Мария Симова
1 / 2
26/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
"От тази вита масленица винаги се късат много, много големи парчета и се раздава наведнъж на цялото семейство"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото и разтворете маята със захарта. Добавете 2 лъжици брашно и разбъркайте. Покрийте съда със стреч фолио и оставете на топло за 10 минути, докато маята се активира.

Междувременно в друга купа пресейте брашното и прибавете към него киселото мляко с бакпулвера, солта, топлата вода и олиото. Прибавете също и активираната мая, постепенно замесете меко тесто.

Сложете топката тесто в намаслена купа и покрийте, оставете да втаса на топло за 30-тина минути.

През това време смесете и разбъркайте до хомогенност изварата със солта и мекото масло.

Разточете готовото тесто на кора с приблизителни размери 60х40 см. Намажете кората с изварената плънка и след това нарежете на дълги ленти, които са широки около 7 см.

Навийте на охлювче първата лента и я сложете в тава с хартия за печене. Увивайте всяка лента около предишната, образувайки кръг.

Разбийте с олиото жълтъка и намажете тутманика. Поръсете с маково семе и печете в загрята на 180 градуса фурна.

Готов е след около 40 минути или до получаване на хубав загар. Може да сложите фолио към края, за не загори.

Витата масленица на слоеве е готова.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: