Начин на приготвяне
За приготвянето на тази рецепта избираме калкан около 1 кг, почистен. Може да се приготви цял или само рибно филе.
Ако се спрете на втория вариант, може да използвате опашката и костите за бульон. Трябва да ги варите около половин час със зехтин и сол. Добавете накълцаните няколко стръка магданоз (не всички) и лук. Може да сложите и други зеленчуци по избор, ако желаете.
Запържете белите части на лука заедно с нарязания чесън в малко зехтин, трябва да омекнат. Прибавете брашното, два черпака от рибния бульон и виното.
Разбъркайте и добавете още бульон. Рибният сос се готви общо 12 минути или докато се сгъсти.
Нарежете останалите стръкове магданоз на ситно или ги пасирайте с пасатор заедно със зехтина. Изсипете го към соса и овкусете със сол.
Върнете се при калкана и решете как ще го изпечете - грил, скара, тиган. Печете рибата от двете страни на силен котлон.
Сервирайте печения калкан по испански, полят със соса.