Начин на приготвяне
Крокетите по испански се приготвят от смес наподобяваща по-плътен и стегнат бешамел с добавка на друг продукт, който може да бъде зеленчук или колбас, дори риба или някои видове месо. Често към сместа се слага и сварено и накълцано яйце.
Може би най-типичните и често срещани крокети в Испания са тези от хамон. Точно тях ще ви представя и в тази рецепта.
Започва се със сместа за крокетите, като маслото и зехтинът се загряват и е тях се запържва за 3-4 минути накълцаният кромид лук.
Сипва се брашното и две лъжици смлян или нарязан на ситно хамон и също се запържват заедно с лука за още две минути. На този етап се добавя само малко от хамона, за да пусне аромат, който е различен при запържване.
Налива се млякото при непрестанно разбиване с телена бъркалка, за да не се получават бучки.
Сместа се вари на слаб/умерен огън до сгъстяване около 10 минути и накрая се подправя със сол, пипер и индийско орехче. Слагат се останалия хамон и сварените яйца, накълцани на ситно.
Гъстият бешамел се прехвърля в купа и се покрива със стреч фолио, прилепнало плътно към кремообразната смес, за да не се образува коричка.
Оставя се да изстине и се прибира в хладилник за най-малко 8 часа.
Стегналата и добре охладена смес се оформя на продълговати крокети с размер на количество, колкото побира стисната ви шепа.
При оформянето дланите се намазняват или навлажняват с вода, за да не лепне.
Всяка крокета се овалва в брашно, яйце и накрая галета, като не се притиска много, за да не се обезформят. Най-добре става с движения напред назад в чинията с всеки компонент от панировката и после с потупване по краищата.
След като всички крокети са оваляни в панировката, те се стягат и чак тогава започват да се пържат.
Олиото се загрявя на умерен/силен огън и малките вкусни крокети се пържат до златист загар.
Изваждат се върху домакинска хартия, която ще попие излишната мазнина.
Поднасят се топли с майонезен сос и се хапват за мезе, така наречената испанска пикада.
Добър апетит!