Edin.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Крокети по испански

Крокети по испански

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
449916k519
Крокети по испански
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
21/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Хрупкава коричка отвън, мека и много вкусна текстура отвътре"

Необходими Продукти

  • краве масло - 100 г
  • зехтин - 50 г
  • хамон - 150 г
  • брашно - 170 г
  • прясно мляко - 800 мл на стайна температура
  • лук - 50 г
  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • сол - 2 щипки или на вкус
  • индийско орехче - 2 щипки
  • черен пипер - 1 щипка
  • яйца - 2 - 3 бр. за панировката
  • брашно - за овалване
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крокетите по испански се приготвят от смес наподобяваща по-плътен и стегнат бешамел с добавка на друг продукт, който може да бъде зеленчук или колбас, дори риба или някои видове месо. Често към сместа се слага и сварено и накълцано яйце.

Може би най-типичните и често срещани крокети в Испания са тези от хамон. Точно тях ще ви представя и в тази рецепта.

Започва се със сместа за крокетите, като маслото и зехтинът се загряват и е тях се запържва за 3-4 минути накълцаният кромид лук.

Сипва се брашното и две лъжици смлян или нарязан на ситно хамон и също се запържват заедно с лука за още две минути. На този етап се добавя само малко от хамона, за да пусне аромат, който е различен при запържване.

Налива се млякото при непрестанно разбиване с телена бъркалка, за да не се получават бучки.

Сместа се вари на слаб/умерен огън до сгъстяване около 10 минути и накрая се подправя със сол, пипер и индийско орехче. Слагат се останалия хамон и сварените яйца, накълцани на ситно.

Гъстият бешамел се прехвърля в купа и се покрива със стреч фолио, прилепнало плътно към кремообразната смес, за да не се образува коричка.

Оставя се да изстине и се прибира в хладилник за най-малко 8 часа.

Стегналата и добре охладена смес се оформя на продълговати крокети с размер на количество, колкото побира стисната ви шепа.

При оформянето дланите се намазняват или навлажняват с вода, за да не лепне.

Всяка крокета се овалва в брашно, яйце и накрая галета, като не се притиска много, за да не се обезформят. Най-добре става с движения напред назад в чинията с всеки компонент от панировката и после с потупване по краищата.

След като всички крокети са оваляни в панировката, те се стягат и чак тогава започват да се пържат.

Олиото се загрявя на умерен/силен огън и малките вкусни крокети се пържат до златист загар.

Изваждат се върху домакинска хартия, която ще попие излишната мазнина.

Поднасят се топли с майонезен сос и се хапват за мезе, така наречената испанска пикада.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: