Начин на приготвяне
Измийте много хубаво тиквички и разрежете на две по дължина. Издълбайте сърцевината им с лъжица и я нарежете на дребно. Оставете лодките от тиквички настрана.
Ако ползвате гъби от буркан, ги отцедете от буркана и ги посолете, запазвайки водата. Ако са пресни, ги пуснете с 250 мл вряла вода за минути. Нарежете ги на ситно.
Обелете и накълцайте чесъна и праза. Запържете до златист загар, добавете вътрешността от тиквичките, после и гъбите. След 5 минути сипете и ориза, разбъркайте.
Сипете 2 и 1/2 ч.ч. вода от гъбите. Когато оризът я усвои, махнете от котлона. Овкусете с черен пипер и сол плънката за постните тиквички.
Напълнете тиквичките с плънката и ги подредете в намазнена тава за печене. Печете за 25 мин. на 200 градуса.
Поднесете пълнените веган тиквички, поръсени с магданоз.