Начин на приготвяне
Необходимо е важно уточнение за приготвянето на тази вкусна яхния.
Ако имате млади и нежни зрънца бакла, те се добавят директно в ястието, но ако са големи и по-твърди - тогава трябва да си сварите предварително в леко подсолена вода.
Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. След 2-3 минути пърженете прибавете едро нарязания пресен чесън и посолете. Гответе до омекване на зеленчуците.
Сипете виното с доматеното пюре и гответе до изпаряване на течността.
Щом зеленчуците останат на мазнина, добавете брашното и бъркайте 1-2 минути. Налейте около 1300 мл вода, като я добавяте постепенно и бъркате непрекъснато.
Щом водата заври, добавете баклата. Овкусете с още сол, мащерка и ако обичате - розмарин. Щом баклата омекне, яхнията е готова. Сипете зехтин за още по-хубав вкус и цвят.
Сервирайте зеленчуковата яхния, като всяка порция поръсите с прясна мента.
Отделно може да поднесете чесън в оцет и да подкиселите ястието.
Лекото ястие с бакла и чесън е много вкусно.