Edin.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Леко карамелизирана печена тиква

Леко карамелизирана печена тиква

ЗориЗори
Новак
15515k
Леко карамелизирана печена тиква
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Днешният десерт е вкусна карамелизирана печена тиква, какво ще кажете?"

Необходими продукти

  • тиква - 1 малка (тип цигулка)
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 к.ч.
  • олио - 2 с.л. за намазване на тавичката
  • по желание
  • ванилия - за поръсване
  • канела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Печената тиква ще бъде направо с кората, тъй като така става най-вкусна.

Измийте много добре тиквата и я натъркайте с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания. Подсушете и я нарежете на парчета.

Изгребете внимателно тикените семки с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изпечете във фурната с малко вода, сол и брашно.

Подредете парчетата тиква с кората надолу в намаслена с олио тава. Сипете две чаши вода на дъното на тава.

Ако използвате по-голяма форма, сипете и повече вода - количеството на течността трябва да е около 1 пръст от дъното.

Поръсете всяко парче със захар. Може да добавите малко канела и ванилия за още повече аромат. Сложете в загрята на 160-180 градуса фурна и печете до готовност.

Леко карамелизираната печена тиква е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: