Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхния»Леко ястие с бакла и чесън

Леко ястие с бакла и чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Леко ястие с бакла и чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5
"Лятна манджа с бакла и чесън - ще ви допадне, убедени сме"

Необходими продукти

  • вино розе - 130 мл
  • лук - 1/2 глава
  • бакла - 700 грама зърна (замразени или свежи)
  • доматено пюре - 2 - 3 с.л.
  • пресен чесън - 4 - 5 стръка
  • олио - 100 мл
  • брашно - 3 с.л.
  • мащерка - 3 ч.л. сушена
  • мента - 1 шепа пресни листа
  • розмарин - по желание
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходимо е важно уточнение за приготвянето на тази вкусна яхния.

Ако имате млади и нежни зрънца бакла, те се добавят директно в ястието, но ако са големи и по-твърди - тогава трябва да си сварите предварително в леко подсолена вода.

Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. След 2-3 минути пърженете прибавете едро нарязания пресен чесън и посолете. Гответе до омекване на зеленчуците.

Сипете виното с доматеното пюре и гответе до изпаряване на течността.

Щом зеленчуците останат на мазнина, добавете брашното и бъркайте 1-2 минути. Налейте около 1300 мл вода, като я добавяте постепенно и бъркате непрекъснато.

Щом водата заври, добавете баклата. Овкусете с още сол, мащерка и ако обичате - розмарин. Щом баклата омекне, яхнията е готова. Сипете зехтин за още по-хубав вкус и цвят.

Сервирайте зеленчуковата яхния, като всяка порция поръсите с прясна мента.

Отделно може да поднесете чесън в оцет и да подкиселите ястието.

Лекото ястие с бакла и чесън е много вкусно.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: