Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Тесто»Обикновено тесто за питки и кифлички

Обикновено тесто за питки и кифлички

EfrosiaEfrosia
Новак
52311
Обикновено тесто за питки и кифлички
Снимка: Veselina
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"С това ще приготвите вкусни питки и кифлички"

Необходими продукти

  • вода - 500 мл
  • масло - 250 грама
  • мая - 50 грама
  • брашно - 1 килограм
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирайте маята с щипка захар и 1-2 лъжички брашно в малко топла вода. Разбъркайте и оставете да шупне.

В голям съд пресейте брашното. Направете кладенче в средата и вътре сипете шупналата мая, солта, захарта, яйцето и киселото мляко.

Сипвайки вода, постепенно замесете меко тесто. След като започне да се оформя тестото, добавете постепенно разтопеното масло и продължете да месите.

Накрая хванете гладкото тесто и го ударете в плота 45 пъти. Намаслете леко купа, прехвърлете вътре тестото и оставете на топло да втаса.

Премесете още веднъж тестото с малко разтопено масло. Това е универсално тесто, с което може да приготвяте различни кифлички, питки или различни тестени изкушения.

Обикновеното тесто за питки и кифлички е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: