Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифли»Кифлички с череши и крем

Кифлички с череши и крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Кифлички с череши и крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Пренесете вкуса на черешите и във вашата любима тестена закуска"

Необходими продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 80 мл
  • краве масло - 120 г меко, на стайна температура
  • мая - 25 г жива
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • сол - 1 щипка
  • захар - 90 г
  • Пълнеж
  • череши - 40 - 45 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода
  • захар - 6 с.л.
  • Крем
  • краве масло - 1 с.л. меко
  • нишесте - 1 с.л.
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилова захар - 10 г
  • есенция - 3 капки, череша и горчив бадем
  • захар - 5 с.л.
  • сладкарска боя - 2 - 3 капки, червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка от приготвянето на любимите кифлички е пресяването на брашното със захарта. Сложете и натрошена маята вътре, объркайте с ръце.

В купичка разбийте яйцата с малко сол. Добавете при сухите съставки 200 г от тази смес, другото оставете настрани.

Сипете прясното мляко, което трябва да е топло и разбийте с миксер (може и на ръка) до получаване на меко тесто за кифлчики. Добавете и маслото. Може да се наложи да добавите още малко брашно.

Когато сте готови, прехвърлете тестото в купа и оставете за 90 мин., завито със стреч фолио или кърпа да втаса. Малко преди времето да изтече, започнете приготвянето на пълнежа на кифличките.

Махнете костилките на черешите, измийте ги и ги сипете в подходящ съд. Посипете със захарта и сока от лимон. Оставете ги за 15 мин. и после ги сложете на умерен котлон. Варете до омекване на черешите.

Долейте вода да не загорят. Щом водата изври, ще остане само плодовия сос.

За приготвяне на крема сипете ваниловата и обикновената захарта заедно с 400 мл от млякото. В купа смесете другото мляко с нишестето и брашното. Щом първата смес заври, добавете и втората малко по малко. Варете, докато се сгъсти.

Добавете есенциите, боята и маслото и отново разбъркайте добре. Готовия крем оставете да изстине, завит със стреч фолио.

Разделете тестото на 16 топки. Оформете всяка на кръг с точилка или с ръце, намазнени. Сложете по 2 с.л. крем и череши върху всяка кръгла кора и затворете внимателно кифличките с череши.

Наредете ги в тава с хартия за печене, може да се наложи да направите две тави с кифлички с крем.

Намажете ги с отделеното разбито яйце и запазете част от него за намазване още веднъж. Оставете ги за 50 мин.

Намажете повторно с яйце и печете кифличките с череши и крем за 25 мин. на 190 градуса. Махнете ги от тавата след като изстинат.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: