Начин на приготвяне
Правим си първо крема. Затопляме част от прясното мляко заедно със захарта.
Разбиваме жълтъците с останалото мляко - добавяме към тях царевичното нишесте и бялото вино, като непрекъснато бъркаме, за да стане гладка сместа. При готовност кремът се покрива с прозрачно фолио и се оставя да изстива.
През това време си правим тестото. Пресяваме брашното, сипваме го в купа и прибавяме предварително смлените бадеми, пудрата захар и маслото на стайна температура. Разбъркаме с ръце, за да се получат маслени трохи.
Прибавяме и яйцето и го слагаме да се охлади за около 30 минути.
Разточваме готовото тесто върху набрашнена повърхност и го поставяме в тавичка за пай. Тестото трябва да се опъне хубаво по стените на съда.
Пробождаме тестото с вилица на няколко места и изсипваме вече охладения крем. Отгоре поръсваме със смлените бадеми и нареждаме тънки резени круши и ябълки, които се поръсват със захар.
Ако смокиновото сладко е много гъсто, го разреждаме с вода. С него намазваме плодовете.
Печем пая в предварително загрята на 170°C фурна за около 60 минути.
Плодовият пай с ябълки, круши и крем е готов.