Начин на приготвяне
В касерола карамелизирайте захарта, необходима за плънката на пая. Когато се втечни и придобие приятен цвят, махнете от котлона и сипете вътре сметана. Върнете на котлона и бъркайте до пълно разтопяване на карамела. Оставете настрана да се охлади.
Смесете всички продукти за тестото, като маслото трябва да бъде напълно студено и нарязано на кубчета. Втривайте студеното масло със сухите съставки до получаване на трохи.
Постепенно съберете тестото на топка и го увийте във фолио за свежо съхранение. Приберете в хладилника за 30-тина минути.
Обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Прибавете ги в карамеления сос заедно с трите лъжици брашно и разбъркайте.
Извадете охладеното тесто го сложете върху хартия за печене. Разточете блат с диаметър около 30 см.
Заедно с хартията прехвърлете блата в тава (26 см) и изрежете излишното тесто с хартията.
Набодете дъното на няколко места с вилица. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете за 10-тина минути.
Извадете и разпределете плънката. Отгоре поръсете с наситнените маслени бисквити. Върнете пая във фурната, намалете градусите на 160 и печете около 45 минути.
Паят с круши, маслени бисквити и сметана е готов.