Начин на приготвяне
Почистваме ябълките от обелките и ги режем на тънки резени.
Бутертестото разточваме леко върху набрашнена повърхност.
Според формата на тавата, в която ще печем нашия ябълков сладкиш, режем от тестото по-голяма форма. Това се прави, за да може да се оформи борд после.
Прехвърляме тестото в намаслена тава, оформяйки ръб(борд). Отгоре разполагаме парчета ябълки. Надупчваме тестото с вилица.
В дълбок съд разбиваме яйцата със захарта, и добавяме сметаната.
Слагаме ванилията, разбъркваме и получената смес разпределяме върху ябълките.
Следва сладкишът да се изпече в загрята фурна на 200 градуса. Печем, докато бутер изделието стане златисто.
Готовият сладкиш се изважда и щом се поохлади, се посипва с пудра захар за разкош.
Бутер пай с ябълки и сметана може да се поднесе с топка сметанов сладолед.