Edin.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Омлет»Пролетен омлет с коприва

Пролетен омлет с коприва

Пролетен омлет с коприва
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"Ако обичате да хапвате омлет, то от личен опит знаете, че можете да добавяте към него всичко, което ви се намира под ръка - копривата е добър вариант през пролетта заради редицата си полезни свойства"

Необходими продукти

  • яйца - 4
  • коприва - 10 бр. прясна връхчета
  • вода - 3 - 4 с.л. от бланшираната коприва
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - натрошено
  • олио - за тигана
  • сол - на вкус
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Попарете копривата за кратко в гореща вода, за да омекне. Извадете, отцедете и я нарежете на ситно.

Разбийте в купа яйцата заедно с 3-4 лъжици от копривената вода и киселото мляко. Овкусете със сол и пипер, прибавете копривата.

Загрейте малко олио в тиган и сипете сместа. Печете омлета от едната страна, като леко повдигате краищата и наклонявате тигана, за да отива отдолу течната смес. Повдигайте зеленчуковия омлет с метална лопатка.

Щом получи хубав златист цвят го обърнете с помощта на голяма чиния и запечете и от другата страна.

Извадете готовия омлет и в едната половинка оръсете с натрошеното сирене, покрийте с другата и сервирайте.

Пролетният омлет с коприва е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: