Edin.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Плодов крем»Малиново желе с маскарпоне

Малиново желе с маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Малиново желе с маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
33 мин.
Порции
2
"Ако сте пропуснали да направите тази красота за 1-ви март - не съжалявайте, и сега не е късно да приготвите това малиново желе с маскарпоне"

Необходими продукти

  • За крем маскарпоне
  • маскарпоне - 250 грама
  • прясно мляко - 15 мл
  • ванилия - 1 прахче
  • пудра захар - 4 с.л.
  • желатин - 2 листа или около 5 грама
  • За малинов кулис
  • малини - 400 г пресни
  • вода - 5 с.л.
  • пудра захар - 5 с.л.
  • лимонов сок - няколко капки
  • желатин - 4 листа или около 9 - 10 грама
  • За декорация
  • малини - 3 - 4
  • бял шоколад - 20 - 30 грама или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе белия крем. Разбийте маскарпонето заедното със захарта, млякото и ванилията. Сложете на тих до среден огън и сгорещете сместа, но без да завира.

Бъркайте до лекото втечняване на маскарпонето. Разтворете желатина както е указано на опаковката. Добавете го към горещата смес и разбъркайте добре.

Вземете две чашки с вместимост 200-220 мл (ако имате по-малки, подгответе си 4). Сложете ги леко под наклон, където няма опасност да се хлъзнат и счупят. С лъжица или малък черпак налейте от белия крем, като покриете около 1 пръст от дъното. Оставете да стегне.

За приготвянето на малиновата смес смелете плодовете и ги прецедете от семките (ако ви дразнят). Смесете ги с водата, захарта и капките лимонов сок. Сложете на слаб до среден огън и преди да заври сместа, я отстранете от котлона.

Разтворете желатина според указанията и го добавете към малиновия крем. Сипете в наклонените чаши пласт от от него и пак оставете да се втвърди. Така се редуват пластовете бял и червен крем до изчерпване на количествата.

Необходимо е да изчаквате всеки пласт да стегне и едва тогава да сипвате следващия. Ако не разполагате с време, сипвайте по-дебели пластове.

Декорирайте плодовия крем с пресни малини и настърган бял шоколад.

Малиновото желе с маскарпоне е готово.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: