Класическо Осо Буко

редакция:
EfrosiaEfrosia
Новак
52311
Класическо Осо Буко
Снимка: Ники
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"Осо-Буко е съчетание от необикновен вкус и майсторско изпълнение на това необикновено ястие с телешко приготвено по класическа рецепта."

Необходими продукти

  • телешки джолан - около 1 килограм с кост
  • пилешки бульон - 3 ч.ч.
  • моркови - 1 голям
  • лук - 1 глава
  • целина - 1 стъбло
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • сухо бяло вино - 1 ч.ч.
  • розмарин - на око
  • мащерка - на вкус
  • чесън - скилидки на вкус
  • магданоз - 1/3 връзка нарязан
  • лимони - 1 с.л. настъргана лимонова кора
  • зехтин - или олио
  • сол
  • черен пипер
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте телешкото и го подсушете добре. След това го вържете добре с конец, за да не се разпадне в процеса на готвенето.

Овкусете телешкото със сол и пипер, след което го оваляйте в брашно. Запечатайте месото в сгорещена мазнина и го поставете в чиния.

В същата мазнина задушете предварително нарязаните целина, морков и лук. Щом зеленчуците омекнат, сипете доматеното пюре и бялото вино, добавете телешкото.

Долейте горещия пилешки бульон и натрошения дафинов лист. Овкусете телешкото Осо Буко с мащерката и розмарина.

Оставете да се готви на бавен огън около 2 часа. Ако желаете, в края може да го запечете за кратко във фурната.

Смесете лимоновата кора с магданоза и накълания чесън. 5 минути преди готовност, добавете този ароматен микс към телешкото.

Класическото Осо Буко е готово.

Вижте също как да си направите телешко с грах или любимия телешки кебап.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: