Начин на приготвяне
Смесете маята със захарта и разтворете в леко затоплената вода. Разбъркайте и завийте с чиста кърпа, оставете да шупне.
Затоплете млякото до телесна температура и го смесете с разтопените мас и масло.
Пресейте брашно в купа, добавете солта и в средата оформете кладенче. Вътре сипете шупналата мая и млякото с мазнината. Постепенно замесете меко тесто, добавяйте си още малко брашно, ако е необходимо. Прехвърлете тетото на набрашнен плот и доомесете. Намазнявайте леко ръцете си, за да месите по-лесно.
Намазнете дъното и и стените на тава с диаметър 22-24 см и разстелете тестото равномерно в нея. Натрошете половината сирене и сгънете краищата й, като ги съедините, за да образувате обла питка. Отново разстелете кората в тавата, като я притискате с пръсти.
Повторете отново процеса, като добавите и останалото сирене. Повторно образуваната топка тесто със сирене леко сплескайте. Оставете да почине и да удвои обема си за около 90 минути (това зависи от топлината на помещението).
Разбийте яйцето заедно с 1 щипка сол, добавете водата и олиото. Направете дупчици с вилици по повърхността на тутманика, но нека не са много дълбоки.
Намажете обилно с разбитото яйце и сложете в загрята на 180 градуса (без вентилатор). Печете до хубав загар - около 40 минути.
Пухкавият мързелив тутманик без месене е готов.