Начин на приготвяне
1. Разтворете маята, захарта и три лъжици брашно в леко затопленото прясно мляко. Покрийте с кърпа и оставете да шупне.
2. Пресейте брашното със солта в дълбока купа и направете кладенче, в което сипете разтопените масло и мас, леко разбитите яйца (без единия жълтък), киселото мляко, заквасената сметана и шупналата мая.
3. Бъркайте енергично с шпатула до получаване на много меко, лепкаво тесто. Ако все пак е прекалено меко, поръсете още брашно и пак бъркайте.
4. Добавете сиренето - натрошено на едро, и объркайте с помощта на шпатулата, така че да се поеме равномерно от тестото.
5. Сипете лепкавата смес в намазнена или покрита с хартия за печене тава, приблизителен диаметър 26 см.
Намазнете дланите си с олио и загладете повърхността на тутманика.
Оставете да втаса за около 1 час в топло помещение или докато хубаво бухне.
6. Разбъркайте жълтъка с малко мляко и олио. Намажете обилно бъркания тутманик и остатъка излейте отгоре.
7. Печете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути, след това увеличете температурата до 190 градуса и продължете печенето още толкова време или докато видите, че е придобил златист загар.
Накрая може да проверите и с дървена клечка по познатия метод.
Единствено не отваряйте фурната преди първите 20 минути, защото поради силната хидратация на това меко тесто, то е по-чувствително от обикновено и има риск да спадне.
8. Може да разчупите и поднесете този мързелив и пухкав тутманик без печене още докато е топъл.
Добър апетит!