Edin.bg»Рецепти»Предястия»Гнезда»Спаначени гнезда с яйца

Спаначени гнезда с яйца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
476917k
Спаначени гнезда с яйца
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
42 мин.
Порции
12
"Свежи, много ароматни и изключително вкусни са тези спаначени гнезда"

Необходими продукти

  • кори за баница - 6 бр.
  • спанак - около 250 г пресен
  • чесън - 3 скилидки
  • слънчогледови семки - 5 с.л. сурови
  • рикота - 5 с.л. или крема сирене
  • извара - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 4 с.л. + за намазняване на корите
  • яйца - 12 бр. пъдпъдъчи или толкова на брой жълтъци от обикновени яйца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Загрейте олиото в широк тиган и сложете слънчогледовите семки. След 30 секунди добавете спанака - накъсани листа и сотирайте. Когато листенцата слегнат, сложете чесъна - настърган или нарязан на тънки филийки. Разбъркайте за минута, но не пресготвяйте, за да запази спанака своя цвят. Посолете и подправете с черен пипер.

С това част от плънката е готова. Ако ви се види малко за 12 гнезденца, може да сложите и повече спанак, зависи колко искате да пълните гнездата.

2. Разрежете корите за баница на 6 квадратчета всяка. Слагайте по 2-3 една върху друга, кръстосвайки ги във форми за мъфини, така че краищата им да стърчат. Намазнявайте леко с олио корите за баница.

3. Сложете от плънката във всяко гнездо и отгоре чукнете пъдпъдъче яйце.

Запечете в загрята на 180 градуса фурна за 12 минути или докато корите, останали да стърчат станат златисти и хрупкави.

Поднесете спаначените гнезда топли.

Добър апетит!

Спаначените гнезда с яйца са много вкусни.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: