Спаначени Емпанади

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Спаначени Емпанади
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Направете тези емпанади с плънка, но не казвайте на семейството си какво има в тях - нека бъде изненада"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 200 грама
  • суха мая - 1 ч.л. равна
  • зехтин - 2 с.л.
  • вода - 50 мл леко затоплена
  • бяло вино - 50 мл
  • сол - 1 к.л.
  • жълтъци - 1
  • За пълнеж
  • яйца - 2 твърдо сварени
  • спанак - 250 грама
  • доматено пюре - 200 мл
  • зелен лук - 2 стръка
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • риган - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе тестото, като за целта пресеете брашното и го смесите със сухата мая и солта.

Направете кладенче в средата и сипете вътре зехтина, водата и виното, постепенно замесете гладко и еластично тесто. Оформете на топка и оставете тестото да втаса на топло за 30-тина минути. Междувременно си направете плънката.

Загрейте зехтина на умерен огън и запържете зеления лук. Сипете накълцания чесън и доматеното пюре, поръсете със сол и риган. Гответе до сгъстяване на сместа и сложете спанака, но без да режете. Щом спанакът омекне, оставете плънката да се охлади.

Нарежете сварените яйца на средно големи парчета и ги добавете към спаначената плънка.

Разточете тестото на тънка кора и изрежете кръгове с диаметър около 15-16 см. В единия край сложете от плънката и подгъвайте, притискайки краищата.

От това количество продукти ще ви излязат 5 емпанади. Подредете ги в тава с хартия за печене и оставете да втасат за още 30 минути. Разбийте жълтъка с малко вода и олио, намажете втасалите емпанади.

Печете в загрята на 100 градуса фурна, като в момента на слагането им вътре, увеличете на 180 градуса. Необходими са около 20-22 минути.

Щом ги извадите от фурната, напръскайте леко с вода, без да ги покривате.

Спаначените Емпанади са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: