Начин на приготвяне
Първо пригответе тестото, като за целта пресеете брашното и го смесите със сухата мая и солта.
Направете кладенче в средата и сипете вътре зехтина, водата и виното, постепенно замесете гладко и еластично тесто. Оформете на топка и оставете тестото да втаса на топло за 30-тина минути. Междувременно си направете плънката.
Загрейте зехтина на умерен огън и запържете зеления лук. Сипете накълцания чесън и доматеното пюре, поръсете със сол и риган. Гответе до сгъстяване на сместа и сложете спанака, но без да режете. Щом спанакът омекне, оставете плънката да се охлади.
Нарежете сварените яйца на средно големи парчета и ги добавете към спаначената плънка.
Разточете тестото на тънка кора и изрежете кръгове с диаметър около 15-16 см. В единия край сложете от плънката и подгъвайте, притискайки краищата.
От това количество продукти ще ви излязат 5 емпанади. Подредете ги в тава с хартия за печене и оставете да втасат за още 30 минути. Разбийте жълтъка с малко вода и олио, намажете втасалите емпанади.
Печете в загрята на 100 градуса фурна, като в момента на слагането им вътре, увеличете на 180 градуса. Необходими са около 20-22 минути.
Щом ги извадите от фурната, напръскайте леко с вода, без да ги покривате.
Спаначените Емпанади са готови.