Начин на приготвяне
Нарежете и бланширайте спанака за около 3 минути в подсолена вряща вода, след което го отцедете в гевгир.
Натрошете сиренето в купичка. Добавете отцедения спанака и овкусете с прясно нарязан джоджен, лъжичка червен пипер и доматеното пюре, размито с малко вода.
На дъното на всяко гювече (2 бр.) сипете по лъжица зехтин. Сипете спаначената смес в гювечетата, сложете капачетата и печете на 190 градуса за 20-тина минути.
Извадете гювечетата и чукнете във всяко едно по две яйце. Върнете отново и печете, докато се забулят яйцата.
Поръсете готовите зеленчукови гювечета с щипка лют пипер и полейте с малко зехтин.
Леките спаначени гювечета са много вкусни.