Начин на приготвяне
1. Измийте елдата в цедка под течаща вода. Оставете я да се отцеди и почти изсъхне.
2. Запечете зрънцата в сух тиган първоначално на слаб до умерен огън, а после увеличете котлона и бъркайте, докато чуене пукане на някои от зърната. Това се прави, за да не е прекалено силен и натрапчив ароматът.
3. Залейте елдата с вода и сварете до омекване, след това прецедете.
4. Бланширайте броколите в леко подсолена вода за 8 минути. Накъсайте на много малки розички и сложете в купа с елдата.
5. Изцедете сокът от лимона, заделете част от него, а останалия смесете с 4 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Овкусете елдата и броколите с тази смес.
6. Разпределете в две плата, отстрани сложете малки листа от сърцевината на марулята и парченца репичка. Поръсете и тях с лимонов сок, зехтин и сол.
7. Поднесете леката и здравословна вечеря още докато е топла, а ако искате да е във вид на салата, може и да охладите, преди да сте овкусили марулите и репичките.
Добър апетит!
Здравословната и лека вечеря с елда е страхотна!