Начин на приготвяне
Бобът се накисва от вечерта в тенджера с вода. На сутринта водата се излива и сменя с нова.
Тенджерата се слага на котлона и щом заври отново се излива водата, а бобът се прехвърля в глинен съд.
Лукът, морковът, чушката и главата целина се почистват, нарязват и запържват за кратко в сгорещено олио, след което се прехвърлят заедно с мазнината в гювеча.
Добавят се целите скилидки чесън, червеният пипер и подправките. По желание може да се сложи и люта чушка. Гювечът се похлупва и слага в студена фурна.
Първите тридесет минути се готви на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 и готвенето продължава още два часа.
Половин час преди готовност на ястието се прибавя сол на вкус, настърганият домат и нарязаните на средно големи парчета свински бузи.
Бобът може да се сготви и в обикновена тенджера на котлона, но бавното готвене в глинен съд придава на яхнията по-добър вкус.
Бобът със свински бузи е много апетитен.