Edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Боб със свински бузи

Боб със свински бузи

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
18322k334
Боб със свински бузи
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
15/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Май е време да се насладим на един вкусен боб със свински бузи, какво ще кажете?"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • целина - 1/4 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 2 с.л. сух
  • мащерка - 1 с.л. суха
  • суха целина - 1 с.л. листа
  • домати - 1 бр.
  • олио - 5 с.л
  • сол
  • свински бузи - 400 г пушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва от вечерта в тенджера с вода. На сутринта водата се излива и сменя с нова.

Тенджерата се слага на котлона и щом заври отново се излива водата, а бобът се прехвърля в глинен съд.

Лукът, морковът, чушката и главата целина се почистват, нарязват и запържват за кратко в сгорещено олио, след което се прехвърлят заедно с мазнината в гювеча.

Добавят се целите скилидки чесън, червеният пипер и подправките. По желание може да се сложи и люта чушка. Гювечът се похлупва и слага в студена фурна.

Първите тридесет минути се готви на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 и готвенето продължава още два часа.

Половин час преди готовност на ястието се прибавя сол на вкус, настърганият домат и нарязаните на средно големи парчета свински бузи.

Бобът може да се сготви и в обикновена тенджера на котлона, но бавното готвене в глинен съд придава на яхнията по-добър вкус.

Бобът със свински бузи е много апетитен.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: