Начин на приготвяне
Сварете картофите в подсолена вода, без да ги преварявате, тоест да не стават много меки и да се разпадат.
След като изстинат, ги обелете и нарежете на шайби.
Обелете гъбите и чесъна, нарежете ги на филийки. Загрейте малко зехтин в широк тиган и сотирайте гъбите с чесъна на силен огън.
Извадете ги в чиния и в същия тиган, без да добавяте повече мазнина, запечете шунката, нарязана на парченца. Написах запечете, защото реално няма мазнина и не се пържи, тиганът е мазен леко само от готвенето на гъбите, но това е достатъчно само да не се залепят тънките парченца шунка. Оставете настрана.
В купичка смесете двата вида сметана и подправете със сол и малко черен пипер.
Намазнете тавичка с диаметър 25 см и подредете пласт картофи на шайби. Поръсете ги със сол, мащерка и по желание други подправки по ваш вкус (аз сложих микс подправки за зеленчуци). Поръсете с малко настърган кашкавал, пласт гъби (половината) и половината шунка. Посолете и тях леко.
Сипете по голямата част от сметаната и заравнете. Отгоре наредете още един пласт картофи, малко кашкавал, гъбите и шунката. Аз съм ползвала тези количества, но Вие може да експериментирате и добавяте още.
Сипете и другата част от сметаната на тънък пласт, не е нужно даже да покрива всичко, защото ще приготвим за последен пласт един бърз Бешамел. Така нашата запеканка ще стане още по-сочна и вкусна.
Загрейте маслото на умерен огън, но го следете да не загори. Сипете брашното и бъркайте, докато около минута или докато замирише приятно.
Налейте млякото малко по малко, като не спират да разбивате с телена бъркалка, за да постигнете гладкост и хомогенност на соса. Огънят не трябва да е силен, за да не загаря по дъното.
Гответе 10 минути или до сгъстяване (една идея по-рядко трябва да е от сладкарски крем например). Накрая подправете със солта, белия пипер и индийското орехче. Обичам да слагам повече от него, иначе бешамелът ми е безвкусен.
Излейте копринения сос Бешамел в тавичката върху другите вече подредени продукти. Покрийте с пласт настърган кашкавал и пъхнете картофената запеканка във фурната за около 20 минути на 190 °C с включен грил. Ястието е готово, когато се получи хубава и апетита златиста коричка.
Сервирайте по желание със свеж накълцан магданоз.
Поради сочността на тази запеканка с гъби е трудно да се отрежат парчета, докато е топла, затова я снимах само преди да поднеса. Нямаше и кой да я чака да изстине, за да стегне и да може да се отреже хубаво парче, което да показва как изглежда отвътре.
Много вкусно и неустоимо предложение за семейна вечеря е тази запеканка с картофи, шунка, гъби и сметана!
Вижте още апетитни предложения за диетична вечеря.