Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Запеканка с картофи, шунка, гъби и сметана

Запеканка с картофи, шунка, гъби и сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
486917k
Запеканка с картофи, шунка, гъби и сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Много вкусно и неустоимо предложение за семейна вечеря е тази запеканка с картофи, шунка, гъби и сметана."

Необходими продукти

  • картофи - 4 бр. големи/средни
  • печурки - 250 г
  • чесън - 2 скилидки
  • шунка - 150 г на тънки слайсове
  • сметана - 150 г готварска, гъста
  • сметана - 150 г заквасена
  • кашкавал - около 200 г
  • черен пипер - 2 щипки
  • мащерка - 4 щипки, сушена
  • сол
  • зехтин
  • Бешамел
  • брашно - 40 г
  • краве масло - 40 г
  • прясно мляко - 500 мл.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л. на прах (равна)
  • бял пипер - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите в подсолена вода, без да ги преварявате, тоест да не стават много меки и да се разпадат.

След като изстинат, ги обелете и нарежете на шайби.

Обелете гъбите и чесъна, нарежете ги на филийки. Загрейте малко зехтин в широк тиган и сотирайте гъбите с чесъна на силен огън.

Извадете ги в чиния и в същия тиган, без да добавяте повече мазнина, запечете шунката, нарязана на парченца. Написах запечете, защото реално няма мазнина и не се пържи, тиганът е мазен леко само от готвенето на гъбите, но това е достатъчно само да не се залепят тънките парченца шунка. Оставете настрана.

В купичка смесете двата вида сметана и подправете със сол и малко черен пипер.

Намазнете тавичка с диаметър 25 см и подредете пласт картофи на шайби. Поръсете ги със сол, мащерка и по желание други подправки по ваш вкус (аз сложих микс подправки за зеленчуци). Поръсете с малко настърган кашкавал, пласт гъби (половината) и половината шунка. Посолете и тях леко.

Сипете по голямата част от сметаната и заравнете. Отгоре наредете още един пласт картофи, малко кашкавал, гъбите и шунката. Аз съм ползвала тези количества, но Вие може да експериментирате и добавяте още.

Сипете и другата част от сметаната на тънък пласт, не е нужно даже да покрива всичко, защото ще приготвим за последен пласт един бърз Бешамел. Така нашата запеканка ще стане още по-сочна и вкусна.

Загрейте маслото на умерен огън, но го следете да не загори. Сипете брашното и бъркайте, докато около минута или докато замирише приятно.

Налейте млякото малко по малко, като не спират да разбивате с телена бъркалка, за да постигнете гладкост и хомогенност на соса. Огънят не трябва да е силен, за да не загаря по дъното.

Гответе 10 минути или до сгъстяване (една идея по-рядко трябва да е от сладкарски крем например). Накрая подправете със солта, белия пипер и индийското орехче. Обичам да слагам повече от него, иначе бешамелът ми е безвкусен.

Излейте копринения сос Бешамел в тавичката върху другите вече подредени продукти. Покрийте с пласт настърган кашкавал и пъхнете картофената запеканка във фурната за около 20 минути на 190 °C с включен грил. Ястието е готово, когато се получи хубава и апетита златиста коричка.

Сервирайте по желание със свеж накълцан магданоз.

Поради сочността на тази запеканка с гъби е трудно да се отрежат парчета, докато е топла, затова я снимах само преди да поднеса. Нямаше и кой да я чака да изстине, за да стегне и да може да се отреже хубаво парче, което да показва как изглежда отвътре.

Много вкусно и неустоимо предложение за семейна вечеря е тази запеканка с картофи, шунка, гъби и сметана!

Вижте още апетитни предложения за диетична вечеря.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: