Начин на приготвяне
Постен фасул е класика, но пък ароматният боб със свинско месо е друго много любимо ястие на тези, които обичат и мръвчиците. В случая са използвани свински гърди.
Бобът се накисва от вечерта. Свинските гърди се измиват и се нарязват на парчета. Зеленчуците се нарязват на дребно.
На следващия ден водата от боба се изхвърля. В тенджера се налива вода с боба и парчетата месо и се кипва. Обира се пяната.
Добавят се нарязаните зеленчуци и солта. Вари се на тих огън до сваряването на боба. За по-бързо готвене може да се използва тенджера под налягане. Когато боба е сварен, в касерола или тиган се загрява олиото и се запържва брашното и червения пипер.
Разрежда се с бульона от боба. Добавят се подправките - джоджен, чубрицата, девисил и сушен домат. Запръжката се изсипва в тенджерата и се разбърква.
Готовото ястие се изсипва в тава и нашият боб на фурна се запича за около 30 мин.
Остава ни само да нарежем един хубав соден хляб към Боб със свински гърди на фурна.