Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер във вода.
Месото нарязваме на кубчета и го сваряваме. В тенджера слагаме вода и варим боба до готовност.
Прецеждаме го през гевгир и измиваме. Слагаме боба в глинен гювеч заедно с месото и нарязаните на ситно морков, чушка и 2 стръка лук.
Добавяме доматеното пюре, малко мазнина и сол на вкус, наливаме вода.
Поставяме боба в гювеч в студена фурна и готвим на 170°C за около час.
В тиган си нагряваме олио, прибавяме останалия нарязани на ситно зелен лук, щом се позапържи, добавяме червен пипер и брашно.
Запръжката добавяме към боба заедно с нарязания на ситно пресен джоджен, разбъркваме и връщаме обратно във фурната за 10-15 минути.