Начин на приготвяне
Цялото парче месо измийте и подсушете. С остър нож направете прорези в месото, като го шпиковате с резенчета чесън и морковчета, нарязани като клечици.
Овкусете с черния пипер, поръсете със сместа от провансалски билки и солта, полейте със зехтин и втрийте всичко това в месото, като го масажирате.
Оставете в хладилник за една нощ.
В глинен гювеч върху скара поставете маринованото месо. Около него подредете нарязани на едро моркови, лук и манатарките. Бялото вино, горчицата, меда и червения пипер смесете и полейте месото.
Поставете глинения съд в студена фурна и печете свинското около час и половина на 200 градуса, отхлупете капака и допечете месото до желания загар. Имайте предвид, че от меда прегаря бързо, но пък за сметка на това се получава чудна хрупкава коричка.
Охладете 15 минути изпеченото месо и нарежете на филии. Поднесете с картофено пюре или гарнитура по избор, сипете от морковчетата и гъбите. Полейте със ароматното сосче от печеното свинско.
Вкусно да ви е!
Печеното цяло парче месо на фурна по провансалски е готово.