Солен пай с тиква

IvelinaIvelina
Новак
402k
Солен пай с тиква
Снимка: Ivelina
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"В сезона на тиквата няма как да пропуснем да приготвим един солен пай с тиква, който е повече от разкошен"

Необходими продукти

  • тесто
  • бяло брашно - 250 г пшенично
  • бяло вино - 75 мл
  • зехтин - 75 мл
  • сол - 1/2 ч.л. морска сол
  • жълтъци - 1 бр.
  • тиквен пълнеж
  • тиква - 400 г
  • лук - 1 глава
  • яйца - 2 + 1 белтък
  • сметана - 2 супени лъжици заквасена или по избор
  • магданоз - 1 супена лъжица , нарязан
  • пармезан - 50 г
  • грюер - 50 г, настърган
  • масло - 25 г
  • сол
  • черен пипер
  • тиквени семки - за декорация смлени печени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо е необходимо да си направите тестото, да се стегне в хладилника .

За тестото: В голяма купа смесете брашното с морска сол, добавете виното, зехтина, и жълтъка и постепенно добавете брашното докато се образува тесто . Можете да го приготвите с бъркалките за тесто на миксера .

Извадете от купата и омесете за кратко тестото

След това увийте във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 30 минути.

Междувременно, докато се охлажда тестото, правим пълнежа от тиква.

Нарежете тиквата на малки кубчета, нарежете и лука на ситно. Запечете ги в тиган с масло и гответе добре зеленчуците, да се изпари, колкото се може повече течност от тиквата, като често разбърквате.

Оставете сместа да се охлади. Добавете яйцата, сиренето, сметаната, магданоза, солта и черния пипер.

Загрейте фурната на (180 °C).

Извадете охладеното тесто. Върху добре набрашнена повърхност разточете тестото с дебелина около 3/4 мл, увийте леко около точилката и го развийте върху 25 см форма за пай, разпределете тестото добре, като притискате леко.

Намажете дъното на тиквения пай с яйчен белтък, за да не омекне и изсипете сместа.

Печете соления пай 30 до 40 минути. Проверете готовността с острието на ножа.

Декорирайте соления пай с тиква с тиквените семки.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: