Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Свинско печено»Свинско с гъби и сметанов сос на фурна

Свинско с гъби и сметанов сос на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Свинско с гъби и сметанов сос на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Най-обичана комбинация от продукти, събрани в една съвършена порция - свинско с гъби и сметанов сос"

Необходими продукти

  • свинско месо - 600 г от врат, бут или рибица
  • лук - 1 средна глава
  • сметана - 200 г готварска
  • гъби - 185 г печурки, пресни или от консерва
  • бренди - 3 капачки, тъмно, отлежало
  • мащерка - 1 клонка, прясна
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 6 с.л.
  • краве масло - 15 г
  • гъбен бульон - 100 - 150 мл или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на парчета с дебелина 1-1.5 см. Запечатайте на силен огън в тиган или друг удобен за вас съд, който да е годен впоследствие да влезе във фурната.

Добре е да е по-широк, за да има разстояние между парчетата месо и те да се запечатат бързо и както трябва. Ако не можете да осигурите такова разстояние, направете това на два пъти.

Свинските хапки и на тяхно място сложете останалия зехтин и наситнения лук. Запържете за няколко минути и сложете и гъбите на парченца с маслото.

Гответе, докато и те се запържат за 2 минути, и налейте ароматното бренди. То е ключово за вкуса на ястието, затова наистина изберете качествен и силно ароматен алкохол.

Бъркайте две минути на силен огън.

Намалете огъня, сипете сметаната и бульона и бъркайте още 2-3 минути.

Добавете в ястието парчетата свинско месо и мащерката като я накъсате. Завийте съда с алуминево фолио или захлупете с капак.

Печете свинското с гъби и сметанов сос на фурна на 200 градуса за 30 минути.

Добър апетит с това апетитно и ароматно печено свинско!

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни класики със свинско, а именно свинско с ориз, вкусно свинско с картофи или това свинско с праз.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: