Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Гювеч»Пилешки жулиени с гъби и сметанов сос

Пилешки жулиени с гъби и сметанов сос

редакция:
Пилешки жулиени с гъби и сметанов сос
Снимка: Невена Блажева Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Много вкусен гювеч с пилешко и краставички Ммм, ароматът е невероятен"

Необходими продукти

  • пилешки гърди - 500 грама
  • кисели краставички - 5 - 6 бр.
  • течна готварска сметана - 200 мл
  • гъби - 150 грама
  • зелени маслини - 150 грама (без костилка)
  • топено сирене - 150 грама гауда
  • заквасена сметана - 150 грама
  • кашкавал - 100 грама
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1/2 бр.
  • черен пипер
  • масло - бучка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на жулиени пилешкото месо и го овкусете с лимоновия сок, солта и черния пипер. Приберете да се маринова в хладилника за час.

Нарежете краставичките на дълго, гъбите на шайбички.

В загрята мазнина запържете пилешкото и го прехвърлете в глинен съд.

Загрейте маслото и запържете гъбите, сипете ги върху месото. Добавете нарязаните маслини и краставичките.

Смесете двата вида сметана с бялото вино и топеното сирене. Разбийте добре и ако е много гъста сместа може да добавите малко вода или бульон.

Залейте продуктите в гювеча и поръсете с черен пипер. Накрая настържете кашкавала отгоре.

Сложете в студена фурна, включете на 200 градуса и печете около 20 минути.

Украсете готовото ястие с маслини и краставички, поднесете с хлебчета и чаша бяло вино.

Пилешките жулиени с гъби и сметанов сос са готови.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за пилешко със сос или любимото пиле фрикасе.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: