Edin.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Шаран на фурна със сметанов сос

Шаран на фурна със сметанов сос

Шаран на фурна със сметанов сос
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • шаран - около 1.5 кг или толстолоб
  • брашно - 1 с.л.
  • сметана - 125 г
  • вино - 500 мл бяло, сухо
  • вода - 1 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л. краве
  • масло - 1 с.л. краве, разтопено
  • дафинов лист - 1 бр.
  • копър - ½ връзка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В намаслена тавичка сложете поръсения отвън и отвътре със сол и черен пипер шаран, покрийте плътно с фолио и печете 20 мин.

Разбъркайте водата, виното, още малко сол и черен пипер, дафиновия лист и 2/3 от наситнения копър, залейте рибата и печете още 30 мин. на слаба фурна.

Прехвърлете соса в друг съд и варете, докато остане 1/3 от него, добавете сметаната и брашното и варете, докато се сгъсти.

Нарежете готовия шаран на парчета, разпределете я на порции, полейте със соса, поръсете с останалия копър и поднесете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: