Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Леща в гювеч на фурна

Леща в гювеч на фурна

Леща в гювеч на фурна
Снимка: Христинка Колева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Внасяме лека промяна в рецептата за леща, която сме убедени, че ще оцените високо"

Необходими продукти

  • леща - 350 г
  • картофи - 1 - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • пресен лук - 3 стръка
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. пиперка
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • магданоз
  • пресен чесън
  • сланина - 180 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кой не обича постна леща? Ама с домашна сланинка си е съвсем друго! Ето как да си приготвите леща на фурна, при това по най-вкусния начин - в гювеч.

Лещата се измива и залива със студена вода. Поставя се на котлона и след като заври, водата се изхвърля.

Залива се отново с вода и се прибавят нарязаните на едро картофи. След като картофите омекнат, се изваждат и намачкват с вилица. Връщат се към лещата.

Сланината се нарязва и запържва в тиган, докато си пусне мазнината и се зачерви. Към нея се прибавят дребно нарязаните лук, морков и чушка.

След 2-3 минути се прибавя и нарязаният пресен лук. Като омекнат зеленчуците, се добавя обеленият и нарязан на дребно домат и чесън. Овкусява се със сол, магданоз, чубрица и червения пипер.

Зеленчуковата смес се прибавя към лещата. Прехвърля се в гювеч и се поставя във фурната.

Готви се до омекване на лещата.

Поръсва се с нарязаните перца чесън и ситно нарязан пресен магданоз.

Поднася се в малки гювечета и сланина, поръсена с пушен червен пипер.

Да ви е вкусно с леща в гювеч на фурна!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: