Начин на приготвяне
Измийте добре пресните картофи, като не ги белите, ако са с тънка кора.
Ако картофите са по-големи, разрежете ги на половинки или четвъртинки.
Обелете и нарежете скилидките чесън на дребно.
Поставете картофите в голяма купа. Добавете нарязания чесън, зехтина или олиото, солта, черния пипер, мащерката или розмарина и червения пипер.
Разбъркайте добре, за да се покрият картофите равномерно с подправките.
Загрейте фурната до 200°C.
Разстелете подправените картофи в един слой върху тава, покрита с хартия за печене или намазана с малко зехтин/олио.
Печете в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути или докато картофите станат златисти и хрупкави. Обърнете ги веднъж по време на печенето, за да се изпекат равномерно.
След като извадите картофите от фурната, ги поръсете с нарязан пресен копър или магданоз.
Сервиране:
Сервирайте картофите топли като гарнитура към месо или риба или като самостоятелно ястие с любимия ви сос.