Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Пресни картофи на фурна

Пресни картофи на фурна

Пресни картофи на фурна
Снимка: Албена Атанасова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Сервирайте картофите топли като гарнитура към месо или риба или като самостоятелно ястие с любимия ви сос."

Необходими продукти

  • пресни картофи - 1 кг
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 6 с.л. или олио
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • прясна мащерка - (по желание) или розмарин
  • червен пипер - 1 с.л.
  • копър - - 3 стръка
  • магданоз - или зелен лук за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре пресните картофи, като не ги белите, ако са с тънка кора.

Ако картофите са по-големи, разрежете ги на половинки или четвъртинки.

Обелете и нарежете скилидките чесън на дребно.

Поставете картофите в голяма купа. Добавете нарязания чесън, зехтина или олиото, солта, черния пипер, мащерката или розмарина и червения пипер.

Разбъркайте добре, за да се покрият картофите равномерно с подправките.

Загрейте фурната до 200°C.

Разстелете подправените картофи в един слой върху тава, покрита с хартия за печене или намазана с малко зехтин/олио.

Печете в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути или докато картофите станат златисти и хрупкави. Обърнете ги веднъж по време на печенето, за да се изпекат равномерно.

След като извадите картофите от фурната, ги поръсете с нарязан пресен копър или магданоз.

Сервиране:

Сервирайте картофите топли като гарнитура към месо или риба или като самостоятелно ястие с любимия ви сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: