Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Пасирани картофи на фурна

Пасирани картофи на фурна

MarianeMariane
Новак
6944
Пасирани картофи на фурна
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Тези пасирани картофи страхотно ще допълнят порцията ви с месце"

Необходими продукти

  • картофи - 1 кг
  • сол
  • яйца - 4 - 5 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • кашкавал - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите, измиваме ги и ги нарязваме на колелца. Слагаме ги в дълбок съд и ги заливаме с вряла подсолена вода. Отцеждаме веднага водата и наливаме млякото.

Оставяме картофите да кипнат, варим на тих огън до пълното им увиране, след което ги сваляме от огъна и минаваме през преса, без да отделяме млякото.

Върху пасираните картофи настъргваме кашкавала. Отделно разбиваме маслото на пяна. Прибавяме жълтъците и сол на вкус, разбиваме и тях и прибавяме към картофите.

Разбъркваме добре сместа, след което последно прибавяме снега от белтъците. Изсипваме в подходяща тавичка, добавяме няколко парченца масло по желание и печем в умерено загрята фурна до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: