Начин на приготвяне
Обелваме картофите, измиваме ги и ги нарязваме на колелца. Слагаме ги в дълбок съд и ги заливаме с вряла подсолена вода. Отцеждаме веднага водата и наливаме млякото.
Оставяме картофите да кипнат, варим на тих огън до пълното им увиране, след което ги сваляме от огъна и минаваме през преса, без да отделяме млякото.
Върху пасираните картофи настъргваме кашкавала. Отделно разбиваме маслото на пяна. Прибавяме жълтъците и сол на вкус, разбиваме и тях и прибавяме към картофите.
Разбъркваме добре сместа, след което последно прибавяме снега от белтъците. Изсипваме в подходяща тавичка, добавяме няколко парченца масло по желание и печем в умерено загрята фурна до готовност.