Edin.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постна леща на фурна

Постна леща на фурна

Постна леща на фурна
Снимка: Мария Божилова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Този път приготвяме лещата на фурна и се изненадваме много приятно от страхотното ястие, което се получи"

Необходими продукти

  • леща - 500 г
  • лук - 3 глави
  • червен лук - 4 малки глави
  • моркови - 2 с.л. сушени
  • чесън - 3 скилидки
  • чубрица - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • зехтин - Pomace
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се почиства много добре и се слага в тенджера със студена вода. Слага се да заври, след което се изсипва водата. Залива се със студена вода и се слага отново да ври.

След завиране, се прибавя лукът, който е ситно нарязан, и морковите. Вари се 20 мин. след което се прибавят червеният пипер, чубрица, мащерка. Разбърква се много добре и се изсипва в тенджера с капак.

Слага се във фурната да се пече за 30 мин. на 180 градуса, след което се прибавя нарязаният на едро чесън. Лещата на фурна се посолява и се прибавя зехтин.

Пече се под капак до извиране на течността, като трябва да остане малко течност, да не се става много гъста.

Червеният лук се нарязва на кръгчета и се намазва от двете страни със зехтин. Поставя се в решетъчна тава за 20 мин. на 180 градуса да се запече.

След като постната леща на фурна е готова, отгоре се нарежда печеният лук и се похлупва с капака. Сервира се след 30 мин.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: