Начин на приготвяне
Лещата се почиства много добре и се слага в тенджера със студена вода. Слага се да заври, след което се изсипва водата. Залива се със студена вода и се слага отново да ври.
След завиране, се прибавя лукът, който е ситно нарязан, и морковите. Вари се 20 мин. след което се прибавят червеният пипер, чубрица, мащерка. Разбърква се много добре и се изсипва в тенджера с капак.
Слага се във фурната да се пече за 30 мин. на 180 градуса, след което се прибавя нарязаният на едро чесън. Лещата на фурна се посолява и се прибавя зехтин.
Пече се под капак до извиране на течността, като трябва да остане малко течност, да не се става много гъста.
Червеният лук се нарязва на кръгчета и се намазва от двете страни със зехтин. Поставя се в решетъчна тава за 20 мин. на 180 градуса да се запече.
След като постната леща на фурна е готова, отгоре се нарежда печеният лук и се похлупва с капака. Сервира се след 30 мин.