Начин на приготвяне
Кой не обича постна леща? Ама с домашна сланинка си е съвсем друго! Ето как да си приготвите леща на фурна, при това по най-вкусния начин - в гювеч.
Лещата се измива и залива със студена вода. Поставя се на котлона и след като заври, водата се изхвърля.
Залива се отново с вода и се прибавят нарязаните на едро картофи. След като картофите омекнат, се изваждат и намачкват с вилица. Връщат се към лещата.
Сланината се нарязва и запържва в тиган, докато си пусне мазнината и се зачерви. Към нея се прибавят дребно нарязаните лук, морков и чушка.
След 2-3 минути се прибавя и нарязаният пресен лук. Като омекнат зеленчуците, се добавя обеленият и нарязан на дребно домат и чесън. Овкусява се със сол, магданоз, чубрица и червения пипер.
Зеленчуковата смес се прибавя към лещата. Прехвърля се в гювеч и се поставя във фурната.
Готви се до омекване на лещата.
Поръсва се с нарязаните перца чесън и ситно нарязан пресен магданоз.
Поднася се в малки гювечета и сланина, поръсена с пушен червен пипер.
Да ви е вкусно с леща в гювеч на фурна!