edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Бухнала празнична погача

Бухнала празнична погача

Бухнала празнична погача
Снимка: Веселина Константинова
02/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции14
"От тази погача ще има и за семейството, и за приятелите, и за съседите"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко топла вода, като прибавите към нея захарта и около 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да шупне.

Пресейте брашното. Направете кладенче. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване.

Разбийте яйцата и киселото мляко, добавете олиото и бухналата мая.

Изсипете течните съставки в кладенчето. Ако е необходимо, добавете още малко вода. Замесете меко тесто.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса, за да удвои обема си.

Готовото тесто може да оформите на погача по няколко начина: накъсайте топчета или разточете на кора, увийте на руло и нарежете на парчета. Намажете повърхността на погачата с разбит жълтък.

Оформете погачата в тава с незалепващо дъно и оставете отново да втаса.

Изпечете на 180-200 градуса до златисто.

Проверете готовността с помощта на дървена клечица. По време на печенето, ако горната част, започне да покафенява, а погачата още не е изпечена, може да покрийте с домакинска хартия.

Бухналата празнична погача завийте с чиста памучна кърпа за около 15 минути, след което поднесете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: