Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Емпанади»Емпанадас с картофи и пилешко

Емпанадас с картофи и пилешко

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Експериментирай с различни рецепти, за да откриваш много нови кулинарни светове. Като за начало започнете с тези чудни емпанадас с картофи и пилешко"

Необходими продукти

  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • масло - 80 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 1 бр.
  • За плънката
  • пилешки бутчета - 1 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • босилек - ½ ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага пресятото брашно за тестото, добавя се маслото и с вилица се мачка, докато стане на едри трохи. Солта се разтваря в чаша с 5-6 с.л. вода, която постепенно се налива при брашното.

Всичко се разбърква, докато съставките се смесят. Целта е да се получи твърдо тесто, което се оставя да отлежи покрито в хладилник на 30 минути. Внимава се да не се премеси.

Бутчето се вари в подсолена вода заедно с измитите и небелени картофи. След това се почиства от кожата и костите и се нарязва на много ситно, а картофите се обелват.

Плънката се приготвя, като в купа се настъргват лукът и морковът, а картофите се режат на едро. Слагат се месото, маслото, наситненият магданоз, босилек, доматеното пюре, посолява се и хубаво се разбърква.

Тестото се разточва на тънка кора и с кръгла формичка или пръстен се изрязват кръгчета с диаметър 10-12 см. В средата се слага по 1 ч.л. от плънката, а краищата на всяко кръгче се намазват с вода и се залепват, като се притискат с вилица, за да се получи интересна шарка.

Емпанадите се слагат в намаслена и набрашнена тава, намазват се с разбитото яйце и се пекат 15-20 минути на 220 градуса.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: