Начин на приготвяне
В купа се слага пресятото брашно за тестото, добавя се маслото и с вилица се мачка, докато стане на едри трохи. Солта се разтваря в чаша с 5-6 с.л. вода, която постепенно се налива при брашното.
Всичко се разбърква, докато съставките се смесят. Целта е да се получи твърдо тесто, което се оставя да отлежи покрито в хладилник на 30 минути. Внимава се да не се премеси.
Бутчето се вари в подсолена вода заедно с измитите и небелени картофи. След това се почиства от кожата и костите и се нарязва на много ситно, а картофите се обелват.
Плънката се приготвя, като в купа се настъргват лукът и морковът, а картофите се режат на едро. Слагат се месото, маслото, наситненият магданоз, босилек, доматеното пюре, посолява се и хубаво се разбърква.
Тестото се разточва на тънка кора и с кръгла формичка или пръстен се изрязват кръгчета с диаметър 10-12 см. В средата се слага по 1 ч.л. от плънката, а краищата на всяко кръгче се намазват с вода и се залепват, като се притискат с вилица, за да се получи интересна шарка.
Емпанадите се слагат в намаслена и набрашнена тава, намазват се с разбитото яйце и се пекат 15-20 минути на 220 градуса.