Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Пуйка пълнена, запечена с кисело зеле

Пуйка пълнена, запечена с кисело зеле

Пуйка пълнена, запечена с кисело зеле
Снимка: Зори
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
320 мин.
Порции
10

Необходими продукти

  • пуешко месо - 1 бр. пуйка с дреболиите
  • кисело зеле - 2 глави
  • чушки - 3 бр. червени, сухи
  • лук - 2 глави кромид
  • ориз - 220 г
  • стафиди - 30 г
  • свинска мас - 150 г или олио, маргарин
  • масло - 75 г краве
  • магданоз - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете в половината мазнина дребно нарязаните глави лук, добавете ориза и след като и той се запържи, сипете сварените предварително в подсолена вода нарязани дреболии.

Залейте задушената смес с бульона от варенето на дреболиите, прибавете стафидите и накълцаните сухи чушки, подправете със солта, черния пипер и нарязания магданоз и задушавайте, докато оризът полуомекне.

Ситно нарязаното зеле се задушава в останалата мазнина, след което се сипва в тава.

Върху него се поставя почистената, измита и намазана със солта и маслото пуйка, която сте напълнили с готовата плънка и сте зашили.

Печете в умерена фурна, като в началото покриете пуйката със зелеви листа, докато месото омекне.

Махнете листата, пак намажете с масло пуйката и я печете, докато се зачерви.

При тържествени случаи поднесете в плато върху задушеното зеле цялата пълнена пуйка, заобиколена с купчинки от плънката.

В порциите сложете парчета печена пуйка, задушено зеле и плънка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: