Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнена питка»Кулебяка с елда и картофи

Кулебяка с елда и картофи

Кулебяка с елда и картофи
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Експериментирай в кухнята и зарадвай всички с кулебяка с елда и картофи"

Необходими продукти

  • тесто - 400 г с мая
  • За плънката
  • елда - 500 г
  • лук - 4 глави кромид
  • картофи - 3 бр.
  • масло - 80 г краве
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете пюре от прецедените картофи, които предварително сте почистили, измили и сварили.

Сварете елдата до готовност около 20 мин.

Нарежете лука на малки кубчета и го запържете в маслото.

Разбъркайте добре картофеното пюре, елдата, пържения лук, солта и черния пипер.

Разточете овална кора от тестото, дебела около един пръст, върху която разстелете по средата плънката.

Загънете свободните краища на тестото върху плънката и ги защипете добре.

Украсете отгоре с фигурки от тесто и оставете на топло около 20 мин.

Намажете кулебяката с жълтъка, набодете я с вилица на няколко места, за да излиза парата при печенето.

Печете я във фурна на 210-220°C.

Проверете дали тестото е изпечено, като го набодете с клечка за зъби, и ако е чиста, като я извадите, значи кулебяката е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: