Edin.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Постна чорба от сухи гъби

Постна чорба от сухи гъби

MarianeMariane
Новак
6944
Постна чорба от сухи гъби
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Разкошна гъбена чорбичка по вкуса на всеки от вас"

Необходими продукти

  • гъби - 50 г сухи по избор
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 корен
  • керевиз - 1 бр.
  • лук - 2 глави
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • оцет - или лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме гъбите с 2-3 води, като е добре първата да е хладка. Нарязваме измитите сухи гъби на дребно и ги заливаме със студена вода. Слагаме ги да се варят на тих огън.

Когато кипнат, прибавяме нарязаните на ситно моркови, магданозен корен, целина и лук, посоляваме и варим до готовност на продуктите.

Загряваме олиото и запържваме брашното до златиста, след което разреждаме с бульон от гъбите и съединяваме запръжката със супата.

Оставяме гъбената супа да поври още 10-15 минути на тих огън, поръсваме със ситно нарязан магданоз и сваляме от котлона.

Подправяме с лимонов сок и поднасяме супата топла.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: