Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнен патладжан»Патладжани, запечени със сос Бешамел

Патладжани, запечени със сос Бешамел

MarianeMariane
Новак
6944
Патладжани, запечени със сос Бешамел
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ако си падате по вкусните патладжани, в тези направо ще се влюбите"

Необходими продукти

  • патладжани - 4 - 5 бр. средно големи
  • сирене - 1 ч.ч - натрошено
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • прясно мляко - 1.5 - 2 ч.ч.
  • брашно - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр. жълтък
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстраняваме дръжките на патладжаните и ги слагаме да се варят в подсолена вода до готовност. Оставяме ги да се отцедят, след което ги разрязваме на 2 по дължина и издълбаваме вътрешността им с лъжица.

Скълцваме добре издълбаната вътрешност с дървена лъжица, след което прибавяме към нея сиренето и яйцата. Овкусяваме със сол и черен пипер и с получената смес пълним патладжаните. Подреждаме ги в подходяща тавичка и ги заливаме със сос Бешамел, който сме приготвили по следния начин.

Олиото се загрява и в него се запържва брашното до светло златисто.

Разреждаме запръжката с прясното мляко, посоляваме и варим на тих огън около 5 минути. Сваляме соса от котлона, добавяме жълтъците и разбъркваме добре.

Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: