Начин на приготвяне
Каним ви на вкусно кулинарно пътешествие до Италия с Лазаня Болонезе със сос Бешамел.
Лукът и чесънът се нарязват и се запържват в зехтина.
Прибавя се нарязан на кубчета морков, посолява се и се задушава под капак.
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с бяло вино. Оставя се да кипне. Ври, докато виното се изпари на половина.
Към кипналата смес се прибавят доматите. Подправя се с целина, босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.
За направата на Бешамел брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се постепенно студено прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври около 10 минути, докато се сгъсти.
На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, бешамелов сос, плънка и се поръсва с кашкавал.
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се залива с останалия бешамел. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 5 минути.
След това отгоре се поръсва с кашкавал и се допича за още около 15 минути или докато кашкавалът се запече. Топлата домашна лазаня се остава да почине за около 10 минути преди сервиране.