Начин на приготвяне
Първо пригответе соса Болонезе. За целта наситнете лука и го задушете в 2-3 лъжици олио. Добавете към него настъргания морков и гответе още 5 минути.
Прибавете към задушените зеленчуци каймата и запържвайте, като натискате, за да се раздроби добре.
Овкусете с черен пипер, босилек и сол, прибавете смлените домати и гответе соса на умерен огън около 15 минути.
За соса Бешамел първо трябва да разтопите маслото в тенджерка. Свалете от котлона и добавете брашното - лъжица по лъжица.
Върнете на огъня и с непрекъснато бъркане сипете част от млякото. Варете до сгъстяване, като накрая трябва да добавите и останалото мляко. Овксуете с черен пипер и сол.
Пригответе си подходяща тава за печене. Сложете ред кори на дъното, след това ги покрийте с няколко лъжици бешамел и част от соса с кайма. Разпределете кубчета шунка и част от предварително задушените гъби. Поръсете с настърган кашкавал.
Повтаряйте по същия начин още два реда. Накрая завършете само с бешамел и настърган кашкавал.
Загрейте фурната на 200 градуса. Изпечете лазанята до готовност - около 40 минути.
Лазанята Болонезе с гъби е чудна.