Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Телешки мозък с доматен сос (ретро рецепта)

Телешки мозък с доматен сос (ретро рецепта)

MarianeMariane
Новак
6944
Телешки мозък с доматен сос (ретро рецепта)
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Истински деликатес, който не само майсторите могат да приготвят - вие също"

Необходими продукти

  • телешки мозък - 1 бр.
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • домати - 2 - 3 бр. червени
  • захар - 1 бучка
  • сол
  • лук - 1 глава
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме телешкия мозък в студена вода за десетина минути, след което обелваме внимателно ципата му и го слагаме да се вари в 2 ч.ч. подсолена вода, заедно с 1 глава лук, срязана на две.

Отделно загряваме маслото, запържваме брашното и захарта. Запръжката разреждаме с доматен бульон, който приготвяме, като сварим доматите в 1 ч.ч. вода и прецедим. Към соса прибавяме ситно нарязан магданоз, вкусяваме с черен пипер и варим на тих огън 10-15 минути.

Свареният мозък се изважда и отцежда, след което се нарязва внимателно на тънки резени. Поднася се в голяма чиния, залят със сос.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: