Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Италиански телешки кюфтенца в доматен сос

Италиански телешки кюфтенца в доматен сос

Италиански телешки кюфтенца в доматен сос
Снимка: Нина Иванова Иванова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Ястие от италианската кухня - телешки кюфтенца в доматен сос"

Необходими продукти

  • за кюфтетата
  • телешка кайма - 500 грама
  • галета - 140 грама
  • чесън - 3 скилидки
  • яйца - 1 брой
  • прясно мляко - 3 с.лъжици
  • сос уорчестър - 2 ч.лъжички
  • сол - 1/2 ч.лъжичка
  • подправки - 1 ч.л. сухи риган и босилек
  • за соса
  • доматен сос - 400 мл
  • зеленчуков бульон - 400 мл
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • за отгоре
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • кашкавал - 30 грама
  • пармезан - 100 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо смесете всички съставки за телешките кюфтета. Омесете ги добре и след това разделете на 8 еднакви части. Оформете ги на кръгли топки.

Отделно наситнете чесъна и лука. Изпържете ги в загрято олио в дълбок тиган. След 2-3 минути сипете доматения сос и бульона, разбъркайте и добавете захарта и доматеното пюре. В случай, че използвате кубче бульон, не добавяйте сол.

Щом сосът кипне, намалете огъня и оставете да се готви 15-тина минути или до леко сгъстяване. Махнете от котлона и го охладете за няколко минути, след което пасирайте до гладкост.

Намазнете дълбока тава с малко олио. На дъното наредете кюфтетата и около тях сипете доматения сос.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете кюфтетата 30-тина минути. На 15-тата минута обърнете кюфтетата, за да се запекат равномерно.

Италианските телешки кюфтенца в доматен сос са много вкусни. Сервирайте още докато са топли, като ги поръсите с настърган пармезан, кашкавал и магданоз.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: