Начин на приготвяне
Сварете картофите, след което ги обелете и настържете.
Добавете мекото масло и прясното мляко, посолете ги. Разбъркайте до получаване на гладко картофено пюре.
Наситнете и задушете лука в загрята мазнина. Добавете към него нарязаните чушки, морков и чесън.
След като омекнат зеленчуците, прибавете каймата и бъркайте докато се образуват малки трохички. Налейте доматеното пюре, размито с малко топла вода.
Разбъркайте добре и поръсете с риган, черен пипер и сол.
Налейте малко червено вино и гответе още кратко. Накрая на готвенето добавете граха и царевицата. След 2-3 минути прехвърлете сместа в тава за печене.
Отгоре разпределете равномерно картофеното пюре. Поръсете с настъргана моцарела.
Загрейте фурната и изпечете овчарския пай до готовност - около 40-45 минути.
Традиционният Овчарски Пай е готов.